Prylarna

Vi älskar att shoppa! Svensken shoppar som om vi hade fyra jordklot. Men vad är det egentligen vi behöver? Kanske handlar det ofta om att “villhöva”? Alltså att vilja ha något, trots att vi egentligen inte behöver det.

Sett till den överkonsumtion vi har idag står lyckan inte i relation till vår materiella välfärd, och den kick vi kan uppleva när vi shoppar är oftast just för stunden. Därefter är det kanske bara ännu ett köp som satt sitt avtryck i form av utsläpp. Men, vi behöver inte sluta konsumera – i dag växer möjligheterna att köpa begagnat på ett bra och smidigt sätt, att hyra i stället för att äga och att nyttja tjänster för att förlänga hållbarheten på det vi redan har. Genom att bli mer medvetna konsumenter kan vi få in mer cirkulära beteenden i vår vardag och minska behovet av nya resurser.

Konsumera medvetet

Eftersom vi konsumerar mer än vad som är hållbart behöver vi få till en förändring. Att kartlägga våra egna konsumtionsmönster är en bra start! Vad skulle hända om vi saktade ner, reflekterade lite mer och sedan agerade med klimatet i åtanke? Dags att djupdyka i konsumtionsresan!

Vad är det du önskar dig?

Ibland dyker det upp ett begär efter något. En dator, en diskmaskin, en soffkudde, Lego… Begäret kan komma från olika håll – saker går sönder, storlekar förändras, vi lockas av reklam och påverkas av vår omgivning. Oavsett vad det är kan det vara bra att fundera över vad begäret faktiskt kom ifrån.

Behöver du det eller vill du ha det?

När barnen växer behöver vi uppdatera garderoberna och går telefonen sönder blir det besvärligt. En del saker behöver vi helt enkelt för att vardagen ska fungera. Men många gånger handlar vår konsumtion om sådant vi vill ha, och ibland vill vi ha det så mycket att vi övertalar oss själva om att vi kanske egentligen behöver det..? När begäret efter något dyker upp – fundera över om du verkligen behöver det eller om du vill ha det. Och resonera med barnen kring skillnaden!

Hur bråttom är det?

När det plötsligt slår om till minusgrader och alla vantar är omaka blir det lite bråttom. Då är nykonsumtion helt klart det enklaste sättet, med expressbud kanske vi till och med kan ha det i brevlådan samma eftermiddag! Det är dessvärre inte så hållbart och om vi istället kan sakta ner vår konsumtion och sträva efter att ligga steget före blir det enklare att göra klimatsamarta val. Fundera över vad ni behöver och vad ni vill ha. Sträva efter att ligga ett par månader fram i tiden. Hur ser barnens sommargarderober ut? Är det många födelsedagar på ingång? Inventera och skriv ner tillsammans!

Går det att hyra eller låna? Kan vi köpa begagnat?

Dags att konsumera! Men behöver vi verkligen äga eller kan vi kanske låna eller hyra? För viss vore det rätt smidigt att bara hyra takboxen en vecka och sen slippa göra plats för den? Och med tanke på hur snabbt barnen växer kanske inlines går att låna av kusinen eller grannen? Ju mindre bråttom vi har, desto större möjligheter har vi att se oss om och höra oss för. Andrahandsmarknaden växer och när vi cirkulerar våra saker istället för att bara äga är det stor chans att just din drömväska eller det där efterfrågade Legot dyker upp. Lägg in digital bevakning på olika sajter eller leta tillsammans på loppis. Om det gått ett tag utan napp kanske det där begäret också lagt sig lite. Antingen vill man inte längre ha det eller så har man hittat en väg runt behovet. Oavsett var det ju klokt att det inte köptes nytt. Kvarstår begäret kanske det är ett av få inköp som man tillåter sig att göra det året.

Vem får det sen?

När vi konsumerar medvetet bör vi tänka cirkulärt hela vägen. Det innebär att redan från början tänka långsiktigt och att någon annan ska kunna återanvända våra saker när vi inte längre vill ha eller behöver dem. Här blir kvalitet viktigt, men också att vara rädd om det vi har så att det håller länge.

Andra hand i första hand

I Sverige köper vi över 15 kilo kläder och hemtextil per person varje år. Ett klädesplagg används i genomsnitt sju-åtta gånger och varje år slängs nästan åtta kilo textil i hushållssoporna. Samtidigt handlar vi ny elektronik som aldrig förr, utan att ta hand om den vi redan har. Tre av fyra svenskar har till exempel en gammal mobiltelefon hemma som de inte använder. Mellan 2009 och 2019 ökade också konsumtionen av möbler och hushållsartiklar med nästan 50 procent.

De flesta av oss är medvetna om att vi har för många prylar och att vi behöver konsumera både mindre och mer hållbart, men det är lätt att köra på i gamla hjulspår och desto svårare att ifrågasätta och ändra invanda beteenden. Så hur förändrar man sina konsumtionsmönster? En bra start kan vara att kartlägga nuläget och fundera över vad det är vi konsumerar och i vilket syfte. Det gör du lättast genom att kika i din internetbank och spåra tidigare månaders utgifter.

”Andra hand i första hand” är en bra riktlinje att ha med sig framåt. De senaste åren har andrahandsmarknaden vuxit ordentligt och att handla second hand klassas allt mer som medvetet och trendigt. I dag går det mesta att få tag på begagnat och det finns ett stort utbud både i fysiska butiker och på internet. Dessutom blir det roligare! Många som har gått över till second hand vittnar om att både deras garderob och stil har blivit roligare när de inte längre anpassar sig efter kedjornas nyhetsflöden och kortlivade kollektioner. Hittar du inte just det du söker efter på andrahandsmarknaden, fundera på om du villhöver eller om du verkligen behöver det? Lutar det åt det senare, försök att göra ett så medvetet val som möjligt hos ett företag med fokus på hållbarhet och kvalitet.

Låt inte second hand bara bli ett skojigt komplement!

För att vårt andrahandsshoppande ska ge effekt på klimatet, gäller det att vi inte bara ser det som ett härligt nöje, utan också i så stor mån som möjligt avstår från att handla nyproducerat. I Sverige är de flesta av oss duktiga på att återvinna och skänka vidare. Myrorna får in så mycket som 20 ton textilier och 18 ton inredning om dagen. Desto sämre är vi däremot på att konsumera på andrahandsmarknaden, vilket genererar ett enormt överskott. Över 70 procent av de kläder och textilier som vi återvinner exporteras vidare från Sverige, och det senaste året har vi kunnat läsa tunga reportage om hur en stor del av kläderna vi återvinner i god tro i stället blir gigantiska sopberg i Afrika.

Second hand-tips!

  • Var ute i god tid
    Som förälder är det lätt att konsumtionen ökar. Barnen både växer ur och sliter på kläder och leksaker som en gång var favoriter faller i glömska och ersätts av nya ”måsten”. Ju mer brådis det är att införskaffa kläder och prylar, desto svårare är det att göra bra val. För oavsett hur bra det än må vara att handla på andrahandsmarknaden tar det ibland lite längre tid. Samtidigt kan vi ofta räkna ut vad som kommer att behövas och att ligga en säsong eller en storlek före gör att det är betydligt större chans att det du söker efter hinner dyka upp innan det krisar.

  • Din egen garderob – eller kompisens
    Börja alltid med att ”handla” i din egen garderob. Gå igenom det du redan har så kommer du troligen att hitta plagg som har glömts bort och som inte är så dumma ändå. Eller varför inte be om att få dyka ner i kompisens garderob? Detta är särskilt bra för fest eller högtidliga tillfällen, i stället för att köpa dyra festplagg som kanske inte kommer användas så ofta.

  • Fysiska second hand-butiker
    De senaste åren har second hand-utbudet blivit allt bredare. Klassiska välgörenhetsorganisationer som Myrorna, Stadsmissionen, Erikshjälpen m.fl. har vuxit och är idag välsorterade butiker där man kan botanisera runt länge och handla både kläder, inredning och husgeråd, ofta till låga priser. I många större städer kan man också hitta mer kurerade kedjor där moderna varumärken säljs på kommission. Dessutom har vissa klädkedjor börjat arbeta mer cirkulärt och har i flera av sina butiker avdelningar där de säljer sina egna märken second hand.

  • Second hand på nätet
    Stora aktörer på second hand-marknaden online gör att det går att hitta det allra mesta genom bra filtrerade sökmotorer och appar. På sociala medier har det också de senaste åren seglat upp en rad olika konton och köp- och säljgrupper – en del drivna av mindre företag, men många riktar sig till privatpersoner, grannar eller kompisar. Kanske finns det en köp- och säljgrupp för ditt favoritmärke eller för just den typ av plagg du letar efter?

  • Auktioner
    Auktioner är både spännande, roligt och kan leda till riktiga fynd. På auktionssajter som Tradera kan du ställa in en bevakning på designklassiker du trånar efter, överdragsbyxorna i nästa storlek eller surfa runt tillsammans med tonåringen och leta efter tröjor i ”rätt” märke. När du säljer saker på Tradera kan du dessutom skänka vinsten – till Våra barns klimat till exempel! För den som är intresserad av inredning, konst och design är auktionshusen ett måste – du kan hitta många av dem samlade på Auctionet. Här finns noggrant kontrollerade föremål och de allra flesta auktionshus går att hitta online.

  • Begagnad teknik
    Det är lätt att man associerar second hand till kläder och inredning, men något som också är busenkelt att handla i andra hand är tekniska prylar. På webbutiker som Swappie, Refurbed och Inrego finns fabriksåterställda och renoverade telefoner, surfplattor och datorer i alla modeller och för alla plånböcker. Med tanke på hur stort klimatavtryck det elektroniska avfallet gör borde detta vara en självklarhet för privatpersoner såväl som företag.

Reparera mera

Hur kommer det sig att vi tycker oss behöva köpa nya kläder, heminredning och elektronik i sådana ofantliga mängder? Troligtvis är en anledning att många av dagens prylar inte är av särskilt bra kvalitet, utan producerade för att hålla en kort tid och sedan ersättas med något nytt. En annan anledning kan vara att trenderna uppdateras i en rasande fart och att vi blir lockade att hänga på. Vi matas ständigt av reklam för nya klädkollektioner, inspirerande hem och modern teknik. Ibland kan det kännas som att man ”måste” uppdatera soffan för att den har hunnit få några år på nacken, eller som att livet blir snäppet bättre av ett nytt plagg i vårens trendigaste färg.

Det är också alldeles för lätt att köpa nytt. När barnens favoritjeans fått en reva tar det några minuter att klicka hem ett par nya. Innan telefonabonnemanget har nått sitt slut kommer ett erbjudande om att förlänga och ”få” en ny telefon – fast den nuvarande endast är två år gammal och på sin höjd har någon skråma som skulle gå att fixa. Det mesta går faktiskt att laga – och det vi måste börja med att uppdatera är hur vi tänker kring våra prylar och kläder och vilket värde vi ger dem.

Hur förlänger vi livet på våra prylar?

Först och främst bör vi tänka kvalitet i stället för kvantitet. I det långa loppet är det bättre både för miljön och plånboken att de kläder, skor och prylar vi handlar är av bra material och kvalitet och att det går att förlänga livslängden med hjälp av enkla skötselråd. Ibland är olyckan såklart framme och till sist slits saker faktiskt också ut, men som tur är går det mesta att reparera eller kanske upcykla till något helt nytt.

Skräddare, skomakare – och tekniker
Göm och glöm inte trasiga skor och kläder längst in i garderoben, utan lämna in på lagning till skickliga hantverkare! Att lämna in skor och väskor hos skomakare kan förlänga livslängden på dem med flera år. En skräddare kan både laga trasiga kläder och justera plagg i fel storlek eller passform. Har du inte tillgång till lokala hantverkare finns även onlinetjänster där man smidigt lägger sina beställningar på nätet och sedan postar det som ska lagas.

Under 2000-talet har de klassiska hantverkarna också fått sällskap av tekniska hantverkare. Innan du beställer nytt, testa att lämna in din trasiga telefon eller dator på lagning. Det finns en mängd små reparationsbutiker, men det går ofta också att laga teknik på de stora kedjorna eller via onlinetjänster.

Lappa, laga och DYI!
Uppfriska slöjdskunskaperna och gör det själv! Många är vi som har påsar hemma fyllda av barnbyxor med trasiga knän, som egentligen har väldigt mycket kvar att ge. Ta tag i påsen och börja i det lilla, ett steg i taget. Så småningom kan du göra det framför tv:n, eller så loppar du en symaskin och inreder en liten syhörna

Lagningslappar går att klippa till av andra klädesplagg, men finns också ofta att köpa i klädbutiker och på nätet. Vissa lappar är självhäftande och klistras bara på, andra stryks eller sys på. Behöver syslöjdskunskaperna uppdateras så finns det en mängd DIY-videos på Youtube där du också kan lära dig roligare tekniker som den japanska lagningstekniken Sashiko. Den ingår i visible mending-rörelsen och går ut på att själva lagningen ska synas.

Att lappa och laga har de senaste åren blivit riktigt trendigt och många studieförbund anordnar kurser i att komma i gång och ta hand om sina kläder på ett hållbart sätt.

Renovera varsamt

Under 2000-talet har renoveringstrenden verkligen slagit i taket. På tv sänds program efter program om olika typer av renoveringsprojekt, i sociala medier kan vi följa influencers som river ut felfria originalkök utan att blinka och i inredningsmagasinen ser vi bilder på perfekt stylade hem med alla detaljer på plats. För den som flyttar till nytt ses det nästan mer som regel än undantag att göra någon form av renovering för att sätta egen prägel på hemmet. Ja, det används till och med som säljargument i mäklarannonser. Och visst vill man ha det personligt och trivas i sitt hem – men det går att göra på hållbara sätt!

  • Utgå ifrån det du har
    Slipa köksluckorna, måla om dem och köp nya (och kanske begagnade) knoppar. Att välja detta alternativ i stället för att köpa nya stommar, luckor och bänkskivor innebär 97 procent mindre klimatpåverkan och går givetvis att applicera även på andra delar i hemmet. Fundera över vad som kan förbättras och förändras, i stället för att helt och hållet bytas ut? Och måste vi verkligen förändra eller kan vi kanske acceptera en del som det är?

  • Välj miljövänligt med oberoende märkningar
    Måla med linoljefärger, äggoljetempera, slamfärg eller andra gift- och plastfria färger som till exempel Auro. Se till att välja FSC-märkt virke och håll utkik efter Bra Miljöval eller Svanen-märkning på byggprodukter.
  • Leta efter begagnat material
    Nästan allt går att få tag i begagnat! Håll utkik på andrahandsmarknaden, eller lägg själv ut ett inlägg och efterfråga det du söker efter. I vissa städer finns återbrukscentraler för begagnat byggmaterial. Ha inte heller alltför bråttom. Det kan ta längre tid att få tag i begagnat, men allt behöver kanske inte bli klart på en gång?
  • Tänk energisnålt och långsiktigt

    När det kommer till vitvaror kan det ibland vara mer klimatvänligt att byta ut än att köra slut på befintliga. En energisnål kyl eller frys cirka drar till exempel 80 procent mindre el än en kyl eller frys som är 15 år gammal. Snåla inte in på budgeten här utan välj vitvaror och maskiner med så bra energimärkning som möjligt, samt material och virke som håller länge och åldras väl. Ofta dyrare i stunden, men lönsamt i längden och bättre för klimatet.

Presentdilemmat

Även om man försöker leva så klimatsmart som möjligt så hamnar de flesta av oss till och från i presentdilemmat. Julafton närmar sig och släkten ska fira tillsammans, barnet ska på kalas och behöver ha med sig något till kompisen, och bästa vännen fyller jämnt och ska firas stort. Presenter innebär för många ett sätt att visa kärlek och uppskattning – men hur kan vi förhålla oss till detta på ett mer klimatvänligt sätt?

Hållbar present

Tips på hållbara presenter!

  • En upplevelse

    Upplevelser var årets julklapp redan 2008, men är fortfarande lika aktuell! Bjud på teater, bio eller en konsert. Gör en liten tågresa till närliggande stad tillsammans. Ta in på spa. Ge bort en ridlektion. Gå en kurs ihop. Bjud på middag, på restaurang eller hemma. Här finns verkligen något att hitta på för alla smaker, oavsett ålder, intresse och budget och extra roligt är det att dela upplevelsen tillsammans. Att få åka go-cart med morfar, bowla med kusinen eller gå på café med sin bästis blir något att se fram emot och troligtvis blir det också ett fint minne. Pyssla ihop ett personligt presentkort och skriv en hälsning, perfekt även för barnkalaset!

  • Något ätbart
    Den gamla klassikern ”en korg med delikatesser” som en och annan lärare har fått till skolavslutningen genom åren är faktiskt inte så dum. Korgar finns det massor av på loppis. Fyll den med goda eko- eller närproducerade grejer som går att äta och dricka upp. Och varför inte komplettera med några pocketböcker från loppisrundan? Att ge bort något ätbart är också ett sätt att dela med sig av sina kunskaper. Kanske kan du göra en lyxig granola och komplettera med receptet eller ge bort ett hembakat surdegsbröd tillsammans med en liten burk av surdegen? Hemmagjord julkola eller glögg är en given gå bort-present under hela december! Ätbart fungerar dessutom toppen även till barn. Fixa ihop en egen kakmix och strössel, så får barnet själv baka sina egna kakor – de brukar bjudas på med stor stolthet.

  • En loppisrunda
    Ta med barnen på en loppisrunda och låt dem vara med och hitta present till kompisen eller syskonet som fyller år. Kanske har de bättre koll på vad som går hem, och troligen bättre fantasi. Till kompisen eller föräldern som fyller år fyndar du kanske gulliga små glas som ges tillsammans med en flaska bubbel, en fin kruka att sätta en stickling i eller ett komplement till samlarservisen från den väl kurerade second hand-butiken. Böcker brukar det finnas gott om och ofta riktigt billigt – plocka ihop ett bokpaket och sätt ett fint sidenband runt, det funkar till både barn och vuxna!

  • Kvalitet framför kvantitet – gå samman
    Gå ihop med grannar, släkt och vänner för att samla till en större och dyrare present, i stället för många småsaker. Kanske önskar sig den blivande femtioåringen ett bidrag till nya skidor, eller en tågresa till Rom? Även på barnkalas kan det vara svårt att komma på något för en rimlig peng och ibland känns det nästan som att presenterna bara går runt. Att prata ihop sig föräldrar emellan och gå ihop om en lite större present gör det hela enklare och man sparar både tid och tankeverksamhet. Är det du som är förälder och anordnar kalaset kan det dessutom redan i inbjudan framgå en önskan om att istället för present få en swishad slant som går till att köpa något gemensamt från alla på kalaset – det brukar även uppskattas av kompisarnas föräldrar!

  • Förbrukningsvaror och prenumerationer
    Ibland hinner man varken planera inköpen i god tid eller springa på loppisrundor, men vill trots det inte komma tomhänt. Fundera över vad som troligtvis behövs och används. Ge bort några fina ljus. En god tvål, en lyxigare kräm, skäggolja eller en parfym. Såpbubblor, kritor, pennor, ansiktsmålning eller finare ark att pyssla med. En månadsprenumeration på en streamingtjänst för musik, böcker eller tidningar passar många olika åldrar. Liknande varianter finns även för TV-spel och då får man som användare tillgång till ett stort utbud av spel under en begränsad tid. Sist men inte minst, varför inte ge bort en matkasse? Toppenbra för såväl småbarnsföräldrar som studenter eller pensionärer!

  • Inspirera med egna önskningar – och involvera barnen

    Kanske är det du själv som ska ha en stor fest där de inbjudna just nu funderar över vad de ska ge. Önska dig begagnat och få gästerna att ge sig ut på jakt på andrahandsmarknaden. Då bidrar du till att förflytta normer och kanske får någon som inte brukar handla begagnat upp ögonen för det enorma utbudet som finns. När barnen fyller år och bjuder in så låt dem vara med och resonera tillsammans. Ett alternativ kan vara att ha själva kalaset som en del av presenten och att alla gäster själva betalar in sig på ett lekland, klätterlab eller bio och så kör man en gemensam fika efteråt. Var tydlig i inbjudan med vad som gäller, att inträde betalas istället för present.

Reklamfällan

Som individ möts du idag av reklam nästan precis överallt – i kollektivtrafiken, i sociala medier, på mjölkpaketet och på tv och radio. I favorittv-serien är inredningsprylar snyggt utplacerade och karaktärernas märkeskläder noggrant valda. Och efter en stunds scrollande på Instagram har man garanterat ramlat över ett gäng, mer eller mindre tydliga, samarbeten mellan influencers och företag. Beroende på vem du är kan du utsättas för upp till 5 000 reklambudskap per dag! Många anpassade efter vad just du söker på, tittar på och vilka du följer i sociala medier och på internet. Reklamen lovar lycka och handlar ofta om prylar man inte visste att man behövde, till priser och snabba, smidiga köp som nästan inte går att motstå – men gör detta oss verkligen lyckliga? De flesta av oss skulle nog svara nej, men ändå är reklamfällan lätt att hamna i.

Greenwashing

Som om reklamen i sig inte vore nog, möts vi dessutom av allt mer reklam med miljöpåståenden och hållbarhetslöften, som för den vanliga konsumenten är jättesvåra att värdera. Reklam som framställer en produkt som mer hållbar än vad den faktiskt är kallas för greenwashing, men greenwashing kan också vara en metod för att leda bort uppmärksamheten från något dåligt. Flera organisationer, däribland Fair Action arbetar aktivt mot greenwashing och varje år delar Jordens Vänner ut ett anti-pris till en organisation eller ett företag som felaktigt framställer sin verksamhet som hållbar. Om du som konsument tycker att reklamen är vilseledande eller upplevs som greenwashing går det att anmäla den till Konsumentverket eller Reklamombudsmannen.

Minimera

Prylar, prylar, prylar – vi konsumerar som aldrig förr och äger fler prylar än vi egentligen behöver. Vissa saker är vi knappt medvetna om att vi äger, för ibland ser man som bekant inte skogen för alla träd. Visst behöver vi många saker för att kunna leva, men de flesta kan nog skriva under på att det lätt blir för mycket och att vissa prylar tar mer plats och tid än vad de ger nytta. För att minska vår klimatpåverkan behöver vi ändra våra vanor och vårt sätt att konsumera, samt lära oss att fundera över våra prylar. Vilka behöver vi verkligen äga, vilka kan vi vara utan, och vilka kan vi i stället hyra, låna eller dela?

Hyr, dela, låna – eller byt

Det tillkommer allt fler smarta delningstjänster på marknaden och många menar att delningsekonomi är framtiden. Det behövs dock ofta en mental förändring att inse att man inte behöver äga allt som man ibland behöver använda. Fundera över vad du verkligen behöver äga och hyr eller låna det som du inte använder så ofta, eller som du inte har starka känslor för. Eller var själv den som hyr eller lånar ut dina prylar!

Cirkulera!

Gå igenom vad du har i din garderob, i förrådet, i köket, i garaget och i badrumsskåpet. Kanske behöver du inte ha tre skruvdragare i lika storlek och kanske är det dags att göra sig av med råsaftscentrifugen som ingen använder? Har ett klädesplagg inte använts på flera år, är sannolikheten ganska liten att du plötsligt kommer börja bära det. Leksakerna som barnen tröttnat på blir perfekta till den lokala loppisen, och produkterna i badrumsskåpet som aldrig används kanske är en dröm för syskonbarnet som just flyttat hemifrån.

Att använda sig av köp- och säljgrupper är toppen och då vet man också att någon faktiskt tar emot det man rensat ut. Mycket går också att lämna till secondhand-butiker, och allt fler välsorterade alternativ dyker upp som erbjuder säljaren provision. Om det är möbler och större prylar finns ibland även möjlighet till upphämtning.

Flergångs eller engångs?

Lagarna om engångsplast blir sakta starkare och sedan 2021 är det förbjudet med engångsplastprodukter som sugrör och bestick i EU. Från januari 2024 ska även take away-mat och dryck kunna erbjudas i återanvändbara muggar och lådor. Fråga efter detta när du handlar!

Även i hemmet går det att minska engångsprodukterna. Gör en inventering och fundera över vad du använder för engångsprodukter i vardagen. Kanske kan du byta kaffefiltret mot flergångsfilter, hushållspappret och servetterna mot tvättlappar och tygservetter, plastfolien mot bivaxfolie, eller värmeljus med aluminium mot värmeljus i flergångskoppar?

Takeaway_mat