Klimatkompass
Pengarna
Att de rikaste 10 procenten släpper ut lika mycket som resten av alla människor på jorden är inte rimligt. Mer pengar innebär oftast en smutsigare livsstil – för att det ger oss råd att konsumera mer. Därför är det viktigt att se över vad vi direkt och indirekt gör med de pengar som vi tjänar, sparar och spenderar?
Pengarna
Redan tidigt lär vi våra barn att jobba för att tjäna pengar – månadspengen tjänas in om det hjälps till hemma och vi påminner om att mamma eller pappa måste jobba för att vi ska ha råd med ditten och datten. Samtidigt lär vi dem också att spara – till lördagsgodiset, den åtråvärda leksaken eller för framtiden. Pengar är centralt i dagens samhälle och det spelar också en stor roll i klimatfrågan.
Har du koll på hur du dina pengar påverkar klimatet? Genom att se över både hur du spenderar och sparar dina pengar kan du göra stor nytta för framtiden och få mer pengar över här och nu. Pengar som kan användas till att ”köpa” dig mer tid, bättre hälsa eller hållbara upplevelser. Eftersom vi ofta sparar för framtiden är det rimligt att se till att pengarna ger förutsättningar för en hållbar framtid. Det är värt att komma ihåg att utan en fungerande planet så är tyvärr pengarna inte värda speciellt mycket.
Spara hållbart
Sparande är egentligen uppskjuten konsumtion och när vi undviker att konsumera minskar vi generellt vårt klimatavtryck. Så borde vi inte spara mer och konsumera mindre?
Nja, riktigt så enkelt är det inte. Eftersom större delen av våra sparpengar ligger hos banker, i fonder eller försäkringsbolag jobbar de hela tiden och lånas ut av banken till olika investeringar. Dessvärre är inte alltid dessa investeringar förenade med klimatnytta. Många miljarder har investerats och investeras fortfarande i bolag som inte alls bidrar till den bättre framtid som du sparar för – utan skapar med sina höga klimatutsläpp snarare betydligt sämre förutsättningar.
Tips för hållbart sparande
Ifrågasätt och ställ krav på de bolag som hanterar dina pengar – både sparande, pension och försäkringar. Fråga vad dina pengar investeras i, hur hållbara dessa investeringar i och hur du kan styra pengarna mot mer hållbara alternativ. För att säkerställa att din bank inte investerar i till exempel skövling av regnskog, vapenhandel, fossilbolag, barnarbete eller andra ohållbara marknader kan du ta del av en granskning som Fair finance guide gör varje år. Där är det också enkelt att ta kontakt med din bank, utifrån ett färdigt formulär, för att ställa krav på förbättring. Och sker inte någon förändring, kanske det är dags att byta bank – ett sätt att använda din konsumentmakt för att påverka.
Spara för en hållbar framtid
Vad sparar du till? Är det för framtida konsumtion eller för att förverkliga drömmar? Vi kommer alltid att behöva en viss del konsumtion, som att byta ut vitvaror som går sönder, eller kanske för att någon gång kunna investera i solceller på hustaket. Här kan sparandet vara viktigt för att möjliggöra just hållbar konsumtion. Satsa på kvalitet och lång livslängd – ibland dyrare vid själva köpet, men ofta billigare i längden.
Att spara för att förverkliga drömmar kan innebära både upplevelser, möjliggöra fritidsintressen eller att kunna finansiera mindre jobb och mer tid för familjen. Vad drömmer du om?
Vi frågar Söderberg & Partners om sparande
Tillsammans med våra följare har vi ställt frågor till Frida Wärvik, hållbarhetsanalytiker på Söderberg & Partners, om hållbart sparande. Hur ska man tänka? Och hur vet man vad som är hållbart och inte? Läs alla frågor och svar nedan. Har du fler frågor? Mejla oss på hej@varabarnsklimat.se så kanske din fråga blir nästa som besvaras.
Koll på pengarna
Som småbarnsfamilj kan ekonomin lätt bli ansträngd. Vardagsutgifterna äts upp av resurserna som kanske också minskat avsevärt på grund av föräldraledighet eller vabbande. Vårt samhälle är också uppbyggt på konsumtion och barnens alla behov och önskemål blir ofta en kostsam post i en sisådär 20 år.
Samtidigt är det också så att ju mer pengar vi har, desto mer tenderar vi att släppa ut. Det är därför viktigt att fundera över sina tillgångar och hur de används, så att det hjälper snarare än stjälper i omställningen.
Hur ser inkomster och utgifter ut i din familj? Var nånstans läcker det mest? Och vilka pengar omvandlas till störst utsläpp? Dags att få koll på pengarna!
Börja med att inventera ekonomin utifrån nuläget. Vad finns det för flöden in i kassan? Oftast är det kanske inkomst i form av lön och barnbidrag men kanske finns det även andra, passiva inkomster. Har du ett extra rum eller en sommarstuga att hyra kan du också få ett extra tillskott under några månader och samtidigt hjälpa någon som är i behov av boende. En annan idé kan vara att hyra ut prylar du inte använder. En takbox, skidutrustning eller kanske verktyg?
Fundera också över utgifterna och vart pengarna tar vägen. För att det ska vara långsiktigt hållbart behöver det såklart gå jämnt upp med inkomsterna och dessutom gärna ge lite pengar över till buffert och sparande. Vad lägger er familj pengarna på? Är det mat, hyra, el, aktiviteter, sparande, nöjen, drivmedel restaurangbesök eller kläder? En del utgifter är såklart ofrånkomliga men kanske finns det ett visst spelutrymme att bolla med. Något oväntat som sticker iväg i ökade kostnader?
När alla inkomster och utgifter är kartlagda är det dags att planera framåt! Vilka förbättringar vill och kan vi åstadkomma? Det kan handla om allt från att investera i trädgården för att kunna odla mer, installera solceller på taket eller kanske tilläggsisolera? En god idé är att fundera över vad pengarna ska gå till både på kort och lång sikt och sen göra en budget. Det behöver inte vara krångligt och det blir ett bra verktyg för att senare kunna testa sig fram och se var det går att göra skillnad.
Via Konsumentverket kan du enkelt fylla i inkomster och utgifter och skapa dig en bra överblick.
Dags att följa budget! För att ställa om ekonomin krävs det också att man ändrar beteenden. Ett par mysiga tofflor kan göra att det känns lättare att sänka inomhustemperaturen. En smarrig buffé av rester några dagar i veckan kan dra ner på matkostnaderna och att ta cykeln istället för bilen kan ge både hälsovinster och pengar över. Utmana er till att våga prova nya beteenden tillsammans!
Det är bra om hela familjen är med på banan och att man tar sig tid att prata om pengar även med små barn. Det kan handla om att förhandla om månadspeng, eller diskutera hur många aktiviteter som är rimligt. Involvera barnen och fråga vad de tycker är viktigt. Hanterar de egna pengar kanske de kan göra en egen, mindre budget. Det skapar förståelse för vart pengarna tar vägen och att det går att få olika mycket för dem beroende på om man köper nytt eller begagnat.
En budget ska vara levande så avsätt lite tid varje månad för att reflektera och utvärdera!
Hushålla
Ordet ekonomi kommer från grekiskan och betyder hushållning. Ekonomi handlar alltså om att hushålla med resurser och att ta tillvara på det som redan finns. Gör vi det kommer både pengarna och planeten att räcka längre. Vi bör också se till att våra pengar används till rätt saker, och att vår konsumtion ligger inom vår och planetens budget.
1 tons-budgeten
Vi behöver komma ner till max ett ton växthusgasutsläpp per person och år. Gör vi det kan vi uppnå Parisavtalets mål om att hålla den globala medeltemperaturen väl under två grader, helst 1,5 grader. Idag ligger vi i Sverige på hela 8 ton per person och år. Vi behöver inte vara ekonomer för att inse att budgeten inte går ihop. Faktum är att redan i april beräknas vi i Sverige nå det som brukar kallas för Overshoot Day, det vill säga dagen då vi har använt upp jordens årliga resurser. För det handlar om planetens budget och just nu lever vi på kredit större delen av året – en kredit som vi inte har planer på att betala av.
Att leva inom 1 tons-budgeten är en utmaning, framför allt utan att det sker större samhällsförändringar. Av våra 8 ton kommer cirka 60% från hushållens konsumtion. Resterande 40% kommer från offentlig konsumtion (till exempel varor och tjänster som skolor, sjukhus och myndigheter köper in) och investeringar (till exempel köp av fastigheter, maskiner och värdeföremål).
Men, eftersom du kan påverka nästan två tredjedelar av utsläppen är det klokt att reflektera över var familjens utsläpp sticker iväg. För att få lite bättre koll kan du uppskatta utsläppen med hjälp av en klimatkalkylator.
BNP – Ett trubbigt verktyg som bygger på en ohållbar tillväxt
Vi har länge mätt vår ekonomiska tillväxt i BNP (Bruttonationalprodukt), som är ett marknadsvärde på ett lands sammanlagda produktion av varor och tjänster under ett år. Det innebär att ju mer vi producerar jämfört med föregående år, desto större tillväxt har vi som land. Men är produktionsökning verkligen det bästa sättet att mäta utveckling? Att konsumera oss ur klimatkrisen känns inte riktigt framgångsrikt eftersom konsumtion ofta är förenat med ökade utsläpp.
Munkmodellen – En ekonomisk kompass
För att mäta landets välfärd kanske vi egentligen borde utgå ifrån en viktig och grundläggande fråga: Hur möjliggör vi för människor att leva ett gott liv inom ramen för vad planeten klarar av?
Doughnut economy, på svenska kallad munkmodellen, är en ekonomisk modell som har tagits fram av ekonomen Kate Raworth för att belysa just detta. Munkens inre kant utgör gränsen för nödvändiga mänskliga behov. Det vill säga allt vi behöver för att må bra. Befinner man sig innanför den gränsen, i hålet på munken, riskeras den sociala välfärden såsom demokrati, hälsa, sjukvård, utbildning med mera. Munken yttre kant utgör planetens gränser, till exempel förlust av biologisk mångfald, luftföroreningar, klimatförändringar med mera. För att nå en hållbar framtid för mänskligheten behöver vi befinna oss inom dessa båda gränser, i själva munken, där både social rättvisa och ekologisk stabilitet ryms. Först när vi gör det kan vi säkerställa en hållbar ekonomi.
Modellen har spridits över hela världen och börjat implementeras i policys och planering som en del i omställningen. Amsterdam blev under 2020 den första huvudstaden i världen att arbeta utifrån munkmodellen, då som nystart efter pandemin. I Sverige är Tomelilla första kommun att använda sig av modellen i sin verksamhet. Kanske kan den även fungera som en riktlinje i vår privatekonomi eller i en organisation vi är aktiva i?
Genom att sluta stirra oss blinda på evig tillväxt och ökat BNP, bör vi kanske istället sträva efter att kunna tillgodose våra behov inom ramen för vad planeten mäktar med? Först då slutar ekonomin att vara ett mål i sig och blir istället ett medel för att kunna skapa en bättre värld!
Framtidsjobb
Permakulturdesigner? Trädekonom? Elkraftsingenjör?
Vilka yrken kommer att spela viktiga roller i samhället efter omställningen?
Tillsammans med Klimatklubben har vi tagit fram en lista på 101 yrken som vi tror kommer att spela viktiga roller i samhället efter omställningen. Listan baseras på förslag från Klimatklubbens medlemmar och våra följare, samt en expertjury som tillsammans med oss gjort urvalet. I juryn:
- Eva Alfredsson, KTH och senior rådgivare på tankesmedjan Global Utmaning
- Emma Engström, forskar om nya teknikers samhällspåverkan vid Institutet för framtidsstudier
- Per Grankvist, Chief Storyteller, Viable Cities
- Ahmed Al-Qassam, miljövetare och påverkansansvarig, Friluftsfrämjandet
- Pella Thiel, ordförande i End Ecocide Sweden och medgrundare till Omställningsnätverket
- Johanna Hallander, Head of Change & Corporate Communications, The Adecco Group
101 framtidsjobb – hela listan
Jag hoppas på att en del av jobben på listan kommer bli verklighet, exempelvis miljörättsadvokat, djur och natur-kommunikatörer samt labbodlare av kött. Våra ekonomier är beroende av produktiva ekosystem. Vi kommer att inse detta allt mer och börja investera i naturkapitalet och i den biologiska mångfalden.
– Eva Alfredsson, Global Utmaning
Det blir viktigare i framtiden att lära sig hantverk inom olika områden, oavsett om det är som konsult eller byggnadsvårdare. Vi kommer att se ett uppsving för personer som verkligen kan saker på djupet och börja förakta människor som pratar om omställning eller möjligheter istället för att visa vad de lärt sig
– Per Grankvist, Viable Cities
Vi har både kompetensbrist och kompetenssvinn på en och samma gång. Enorma satsningar inom grön nyindustrialisering riskerar kompetensbrist. Mitt råd för dig som vill ha ett tryggt arbetsliv är att etablera dig inom grön nyindustrialisering. Kompetensbehovet kommer att vara omättligt lång tid framöver.
– Johanna Hallander, The Adecco Group