Publicerad: 23 september, 2024

Detta är ett öppet brev från föräldrar över hela världen för att uppmana världens ledare att avsluta vårt farliga beroende av fossila bränslen för dagens och morgondagens barns skull.

Brevet går att läsa i sin originaltext hos Our Kids’ Climate – vårt globala nätverk för föräldraklimatorganisationer. Där kan du som förälder, mor- och farförälder eller annan vuxen också underteckna brevet. Tillsammans kan vi vara med och påverka för att alla barn ska leva på en välmående planet 💚

Kära världsledare,

Inför FN:s Summit of the Future mobiliserar barn och unga från hela världen för att säkra en framtid på en beboelig planet. Som föräldrar måste vi också höja vår röst för att skydda det vi älskar: våra barn och vårt värdefulla jordklot. Förbränningen av fossila bränslen driver klimatkrisen, skadar barn idag och stjäl deras framtid. Toppmötet måste åta sig en rättvis övergång från fossila bränslen. Och det är avgörande att ni som världsledare, och som föräldrar, agerar för det åtagandet, så att vi kan överlämna en välmående planet till våra barn.

Den verklighet vi upplever på grund av klimatkrisen är smärtsamt tydlig. Miljontals barn lider. Vi har sett extremt starka orkaner i Karibien, rekordstora värmeböljor över USA, Asien och Östafrika, destruktiva skogsbränder från Grekland till Kanada och aldrig tidigare skådade översvämningar i Brasilien, Nordafrika, Pakistan och Förenade Arabemiraten. Alltför ofta är det samhällen som har bidragit minst till koldioxidutsläppen som drabbas först och värst. Men alla, överallt, påverkas.

99 procent av oss andas smutsig luft. Barn är särskilt utsatta: förorenad luft samlas in i deras växande kroppar, vilket orsakar och förvärrar sjukdomar – från astma till cancer. Barns fysiologi gör dem också sårbara för extrem värme. 559 miljoner barn utsätts i nuläget för frekventa värmeböljor, men denna siffra förväntas stiga till över två miljarder över hela världen år 2050. Så gott som alla barn på jorden.

Vetenskapen är tydlig: förbränning av kol, gas och olja är den främsta orsaken till klimatkrisen och luftföroreningarna. Samtidigt innebär exponentiella framsteg inom ren teknik att en säkrare värld för alla nu är inom räckhåll. Dagens unga människor och framtida generationer behöver ledare som tar vara på möjligheten till denna bättre framtid.

Vi hejar på er för att ni har samlats för att tillsammans hitta en väg för att skapa en säkrare värld för våra barn. För att vara värdig sitt namn måste the Summit of the Future (toppmötet för framtiden) vara en omstart. Vi vill att våra barn ska ta över en värld där de kan andas ren luft, njuta av naturen och möta sin potential utan hot från allt värre klimatkatastrofer. För att detta ska hända måste vi avsluta vårt farliga beroende av fossila bränslen.

Majoriteten stödjer beslutsamma åtgärder: 77 % av världens befolkning vill att deras regering ska göra allt som krävs för att begränsa effekterna av klimatförändringarna. Nästa år ska länder presentera uppdaterade klimatplaner för FN. Dessa planer är en ”once-in-a-generation”-möjlighet att svara upp på detta globala mandat att handla.

Som vetenskapsmän, konstnärer, idrottsmän, troende, borgmästare, författare, illustratörer och ledare för näringslivet och civilsamhället, uppmanar vi er att påskynda utfasningen av fossila bränslen och ställa er bakom en rättvis, snabb och finansierad övergång till ren, säker förnybar energi.

Vi, som föräldrar, önskar helt enkelt en anständig framtid för våra barn och alla barn. Du har makten att skydda det vi älskar. Vi räknar med er – för dagens och morgondagens barn.