De negativa nyheterna om klimatet haglar just nu – extremväder, temperaturrekord, klimatförnekande världsledare och ökade utsläpp fyller flödet. Samtidigt måste vi fortsätta klimatomställningen och hålla uppe hoppet – inte minst för våra barns skull. Vi har tagit hjälp av Jonas Bane, kommunikationsrådgivare inom klimat och hållbarhet på PR-byrån Westander, för att plocka fram några ljusglimtar att hitta kraft i under stunder när det känns tungt.

Just nu pågår klimattoppmötet COP29 – vad kan vi ha för förväntningar?

Vi kan nästan utgå ifrån att mötet inte kommer att nå sina förväntade mål – förutsättningarna för förhandling har nog aldrig varit sämre. Samtidigt brukar det alltid göras olika typer av tillkännagivande på COP-mötena, alternativt slutas nya allianser eller avtal mellan mindre grupper. Det kan bli en hoppfull påminnelse om att allt inte står och faller med huvudförhandlingarna på de här mötena. Jag hoppas vi får se lite sådana nyheter och kan ge dem större uppmärksamhet nu när förväntningarna är låga i övrigt.

Jag tycker att det är en felprioritering av Ulf Kristersson att inte närvara på toppmötet. Om det är något som saknas tydligt i klimatarbetet är det politiskt ledarskap.

Sveriges statsminister har valt att inte närvara på klimattoppmötet. Tror du att vi kan lita på att politikerna gör vad som krävs i klimatomställningen?

Jag tycker att det är en felprioritering av Ulf Kristersson att inte närvara på toppmötet. Om det är något som saknas tydligt i klimatarbetet är det politiskt ledarskap. Det finns en ängslan i politiken just nu som inte är helt sund. Krigen i Mellanöstern och Östeuropa bidrar starkt och det blir lättare att få politisk trovärdighet om man prioriterar säkerhetsfrågor. Man lagar hålen i taket medan huset brinner.

Jag tror därför inte alls att vi kan förlita oss på att politikerna gör det som krävs. Tvärtom behöver de av oss som är privilegierade nog att känna sig relativt säkra göra extra mycket för att påskynda klimatomställningen. Framför allt behöver vi motverka ytterligare konflikter och splittring, eftersom det står i direkt korrelation med ett trögare omställningsarbete.

Hur kan man hålla hoppet uppe när klimatomställningen känns motig?

Vi har ALLT att vinna på att göra så mycket vi kan, så snart vi kan. Dåliga tider kommer och går – kriser kommer alltid att finnas, men vi kommer behöva lära oss att navigera dem bättre framöver så att varje kris också blir en möjlighet till omställning. Missväxt i söder? Låt oss odla potatis! Mindre pengar i plånboken? Dags att starta den där delningsgruppen med grannarna! Håll blicken stadigt och fortsätt framåt. Förändring tar tid och är sällan en linjär process.

Här kommer några ljusglimtar som Jonas lyfter fram i klimatomställningen:

Förnybar energi på stark uppgång
Förnybar energi tog verkligen fart de senaste åren och trycker nu undan fossila energikällor världen över på riktigt. I EU minskade utsläppen med 8% förra året, främst på grund av tillkommande förnybar energi. De senaste fyra åren har solproduktionen globalt fyrdubblats och elbilar utgör nu en femtedel av nybilsmarknaden globalt. Är du en av dem?

Innovation som förändrar
Innovativa material fullkomligen sprutar fram ur våra universitet och forskningsinstitut. Gummi och plastprodukter utan olja, stekpannor utan PFAS, cement som binder in koldioxid och solceller på rulle – gjorda av biomaterial. Vi har goda förutsättningar att bli mycket mer hållbara framöver!

Cirkulera mera!
Cirkulära affärsmodeller är inget nytt längre. Vi ser dem överallt, och vet att det fungerar för konsumenterna, vi är superbra på att dela och hyra grejer när vi bestämmer oss, och om bara stöden flyttas från linjärt till cirkulärt så ser framtiden ljus ut! Kan du hyra/låna istället för att köpa?

Vi är redo för omställning
Jag märker att många är redo att kämpa för framtiden. Många tar klivet, konsumerar mindre, minskar på flygandet och lever annorlunda och inser att det fungerar fint. 72% av invånare i G20-länderna är positiva till att det ska bli brottsligt att förstöra ekosystem, 71% vill ha tuffare klimatpolitik per omgående. För Sverige är siffrorna 71% respektive 64%.

Foto: Tomas Melin

Kategorier: Artiklar

Dela: