Klimatkompass – för föräldrar i omställning
Vi behöver ställa om. För barnens framtid, men också för livet här och nu. Men hur kan vi minska vårt klimatavtryck samtidigt som vardagspusslet ska lösas?
Klimatkompassen tar dig med på en omställningsresa och visar hur du kan göra skillnad – med familjen och tillsammans med andra. När vi är många som ställer om kan vi skapa nya sociala normer och trycka på för ett ansvarsfullt agerande från politiker och näringsliv.
Följ med på en resa mot nya möjligheter!
Maten
Varför ska vi bry oss om vad vi äter?
Mat är gott och livsviktigt, men vilken mat du väljer och hur den produceras påverkar också klimatet och vår planet. En tredjedel av hushållens klimatpåverkan kommer från maten. Att äta klimatsmart handlar om att äta mat med lågt klimatavtryck sett till hela livsmedelskedjan.
Därför är det viktigt att vi tänker på vad vi lägger på tallriken, men också att vi inte slänger mat. Vissa val har stor påverkan på våra utsläpp och bör därför ligga i fokus när vi ställer om. Och det är egentligen inte så svårt – för det din kropp mår bra av att äta är oftast det som planeten också mår bra av.
Prylarna
Hur påverkar min konsumtion klimatet?
I Sverige lever vi som om vi hade 4 jordklot. Redan den 3 april beräknas Sverige nå 2023 års Overshoot Day – dagen då vi har använt de resurser som jorden förväntas kunna generera under ett år. Det betyder att vi lever på lånade resurser resten av året – resurser lånade av våra barn.
De ohållbara konsumtionsmönster vi har idag skadar både planeten och människors hälsa. Det är därför dags att se över vad vi väljer att konsumera.
Pengarna
Vad gör vi egentligen med våra pengar som vi tjänar, sparar och spenderar?
Att de rikaste 10 procenten släpper ut lika mycket som resten av alla människor på jorden är inte rimligt. Mer pengar innebär oftast en smutsigare livsstil – för att det ger oss råd att konsumera mer. Därför är det viktigt att se över vad vi direkt och indirekt gör med de pengar som vi tjänar, sparar och spenderar?
Sju av tio tror att en hållbar livsstil är dyrare, men sanningen är att hållbara val och investeringar ofta gynnar plånboken. Det finns alltså allt att vinna på att se över ekonomin!
Resorna
Varför behöver vi bry oss om hur vi reser?
För att minska vårt klimatavtryck är det viktigt att vi känner till hur utsläppen för olika transportmedel ser ut. Först då kan vi göra kloka val och ställa krav på vår våra politiker att underlätta för oss i de valen.
En del resor påverkar till exempel inte alls planeten, medan andra kan sluka hela din utsläppsbudget på bara några timmar. Vi behöver helt enkelt ha lite bättre koll på våra resor – och kanske utmana våra vanor för att minska klimatavtrycket, men också för att gynna vår hälsa!
Hälsan
Varför mår vi bra av att ställa om?
Klimatkrisen är en enorm utmaning och som medborgare på planeten berörs vi alla. Därför är det viktigt att vi tar till oss klimatkrisen och hittar sätt att förhålla oss till alla utmaningar som väntar. Forskare menar att en omställning till en mer hållbar framtid ger direkta hälsovinster här och nu. Det planeten mår bra av mår alltså vi också bra av – win win!
Boendet
Varför behöver vi anpassa vårt hem?
Våra boenden kan vara riktiga klimatbovar och hela 30 procent av svenska privatpersoners klimatpåverkan beräknas komma från bostäderna. Egentligen är det kanske inte så konstigt. Vi spenderar i genomsnitt 18 timmar per dag hemma och både hur vi bor och våra aktiviteter i hemmet genererar olika mängder utsläpp. Det är därför av stor vikt att fundera över hur vi kan ställa om vårt boende. Det har vi allt att vinna på! Det klimatsmarta boendet är ofta både ekonomiskt fördelaktigt och en framtida trygghet i ett förändrat klimat.
Växla upp – Från individ- till systemförändring
Klimatkrisen är ett komplext problem, till och med ett superkomplext problem. Det betyder att det inte finns några enkla lösningar – hade det funnits hade vi troligen inte stått inför den utmaning som vi nu gör. Att det är svårt betyder dock inte att det inte går att göra något. Det handlar tvärtom om att vi behöver börja utforska alla de åtgärder som kan leda oss på vägen mot en lösning – även om vi inte vet vad som är det slutgiltiga målet.
För att hantera komplexa problem behöver vi jobba på olika plan. Vi tror på att börja omställningen där vi är – tillsammans med familjen, som en del av vårt dagliga liv. De sex områden som vi har valt att inkludera i vår Klimatkompass – maten, prylarna, pengarna, resorna, hälsan och boendet – är områden där du kan skapa förändring för att minska ditt och familjens klimatavtryck.
Men vi vet också att det behövs mer för att skapa större effekt och långsiktigt hållbara lösningar. Vi behöver växla upp från individbeteende till systemförändring. Genom att inspirera, påverka och organisera andra kan vi tillsammans uppnå en större förändring – den förändring som behövs för att hitta vägen mot en lösning på det superkomplexa problem vi står inför.