klimatkollen

Få koll på Sveriges klimatomställning

Med vår plattform Klimatkollen.se blir det äntligen enklare att förstå hur det går för Sverige med klimatarbetet.

Svensk utsläppsdata har fram tills nu varit undangömd, svårförstådd och nästan omöjlig att jämföra. Därför har vi tagit fram Klimatkollen.se, ett interaktivt verktyg som hjälper dig att förstå hur det går med klimatomställningen och utsläppen i Sveriges kommuner jämfört med Parisavtalet. Spoiler alert: glappet mellan vad som krävs och vad som görs är stort.

Kommuntopplistan

Klimatkollen.se kan du på kommunnivå se hur utsläppen sett ut historiskt sedan 1990, hur trenden ser ut framöver baserat på trenden de senaste fem åren – och den utsläppsmängd som finns kvar om kommunen ska hålla sig inom den koldioxidbudget som vi räknat fram. Du kan också annan klimatrelaterad data för kommunen – här hoppas vi snart lägga till ännu mer klimatdata!

Tyvärr visar vår kartläggning att ingen kommun har fått ner utsläppen på den nivå som krävs för att hävda att de är i linje med Parisavtalet. I hela 47 av landets kommuner har dessutom utsläppen i genomsnitt ökat.

Toppen

 • Mönsterås (–10 %)

 • Bjuv (–9 %)
 • Övertorneå (–9 %)
 • Danderyd (–8,5 %)

 • Överkalix (–7,5 %)
 • Surahammar (–7 %)
 • Vadstena (–6,5 %)
 • Älvkarleby (–6,5 %)
 • Lysekil (–6 %)
 • Mariestad (–5 %)

Botten

 • Gällivare (+4,5 %)

 • Bromölla (+4,5 %)
 • Vänersborg (+5,5 %)
 • Sorsele (+6,5 %)
 • Södertälje (+6,5 %)
 • Pajala (+7,5 %)
 • Oxelösund (+9,5 %)
 • Gotland (+10 %)

 • Munkedal (+10,5 %)
 • Timrå (+10,5 %)

Hur går det i just din kommun?

Kolla på Klimatkollen.se!

Klimatkollen.se visar hur det går med koldioxidutsläppen för Sverige som helhet och för landets 290 kommuner, samt den mängd koldioxid vi har kvar att släppa ut om vi ska nå Parisavtalet. Du kan också se hur mycket, eller lite, utsläppen i din kommun minskar jämfört med andra.

Syftet med plattformen är att visualisera fakta på ett enkelt och tilltalande sätt, för att på det sättet bidra till en mer faktabaserad klimatdebatt och åtgärder som minskar utsläppen i linje med Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader.

Klimatkollen.se baseras på offentliga källor och annan fullt redovisad data. Vi anger alla källor tydligt så att du enkelt kan kolla upp och läsa mer.

Klimatkollen.se är framtaget av oss i Våra barns klimat i samarbete med Världsnaturfonden WWF, klimatteknik-bolaget ClimateView, digitaliseringsföretaget Iteam, investerarbolaget Argand Partners, nätverket Klimatklubben och plattformen för klimatdialog WeDontHaveTime.org.

Med Klimatkollen.se finns det för första gången koldioxidbudgetar för alla Sverige 290 kommuner. En koldioxidbudget är den mängd koldioxid vi har kvar att släppa ut innan vi riskerar att öka medeltemperaturen så mycket att det bryter mot Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. 

FN:s klimatpanel, IPCC, har tagit fram globala koldioxidbudgetar för vilken mängd koldioxidutsläpp som motsvarar vilka temperaturökningar som väntas, med olika nivåer av sannolikhet. Klimatkollen.se visar hur en sådan budget kan fördelas för Sverige och våra 290 kommuner.

Här finns mer bakgrund om vår beräkning för Sveriges nationella koldioxdbudget.

Klimatkollen.se synliggör kort och gott: Vi måste öka takten i Sveriges klimatomställning!

Vilken utsläppsminskning krävs i just din kommun?

På Klimatkollen.se kan du enkelt se hur det ser ut med utsläppen i alla Sveriges kommuner och vilken minskningstakt som behövs för att ligga i linje med Parisavtalet.

Tycker du att det går för långsamt i din kommun? Då kan du:

 • Ta en skärmdump av utsläppsgraferna och mejla den till din kommunordförande med en fråga kring hur hen tänker att vi ska uppnå Parisavtalet. Sök på ”ordförande kommunfullmäktige” + din kommun så hittar du mejladressen. 
 • Dela Klimatkollen.se eller en skärmdump på din kommun i sociala medier och tagga politiker och officiella konton din kommun. På så sätt sprider du kunskapen vidare och våra kommuner uppmärksammas på att klimatomställningen behöver prioriteras – NU.

Ju fler vi är desto mer kan vi påverka politiken i rätt riktning!

Klimatkollen.se är en process och vi är bara i början. Självklart är Klimatkollen.se utvecklad med öppen källkod. Det betyder att du kan vara med och utveckla och förbättra sajten via vårt Github-repo. Eller skriv upp dig här så berättar vi när vi släpper något nytt.

Klimatkollen.se i media

Har du frågor om Klimatkollen.se?

Gör något mer för klimatet

För att nå ut och påverka klimatpolitiken är vi helt beroende av ditt stöd. Bidra med din föräldrakraft genom att skriva på vårt upprop, ge oss finansiellt stöd eller engagera dig i vårt arbete – tillsammans kan vi göra skillnad.

Skriv på uppropet

Tillsammans blir vi många

Din underskrift spelar roll! Genom att vara många blir vi inbjudna till möten med ministrar och politiker där vi för fram barnens perspektiv. Många underskrifter visar att vi är en kraft att räkna med.

Ge en gåva

Varje krona räknas!

Din gåva gör oss starka. Tillsammans kan vi påverka och göra skillnad för våra barns framtid.

Bli månadsgivare

Bli vår föräldrakraft

Som månadsgivare hjälper du oss att bli en stabil organisation med kraften att skapa långsiktig påverkan på politiken och vår omvärld.

Engagera dig

Våra barns klimat behöver dig

Ju fler vi är som engagerar oss för klimatfrågan, desto större påverkan kan vi skapa. Vi drivs av ideella krafter och all kompetens och varje timme behövs och gör skillnad.

Företagssamarbete

Stöd Våra barns klimat som företag

Ditt företag kan vara med och påverka framtiden genom att stötta Våra barns klimat. För att vi ska kunna driva vårt arbetet krävs starka partners. Dela med dig av din tid, er kunskap eller stötta oss finansiellt.

Bli ambassadör

Visa att du tror på det vi gör

Är du influencer eller har en roll där du kan påverka andra? Då kan du bli ambassadör för Våra barns klimat och hjälpa oss att bli fler.

Följ oss i sociala medier

Vi påverkar politiken genom att vara många. Följ oss på sociala medier och bidra till att få med fler på tåget.

Tipsa gärna om oss!

Ju fler som stöttar vårt arbete – desto mer kan vi påverka. Tipsa gärna vänner, bekanta och ditt företag att stötta oss genom att skriva på vårt upprop, följa oss i våra sociala kanaler och stötta oss finansiellt.

Har du en idé?

Vi vill gärna höra dina idéer om hur vi kan åstadkomma en politik som tar klimatmålen på allvar. Hör av dig!