Publicerad: 23 mars, 2023

Vi behöver ställa om. För barnens framtid, men också för livet här och nu. Men hur kan vi minska vårt klimatavtryck samtidigt som vardagspusslet ska lösas? Vem har ens tid att rädda klimatet?

Våra barns klimats nya Klimatkompass – för föräldrar i omställning, guidar föräldrar som vill ställa om, men kanske inte vet var de ska börja. Verktyget är en karta som, tillsammans med en webbsida, visar områden där vi på individnivå kan göra stor skillnad för klimatet, med fokus på familjen och de dilemman som kan uppstår i vardagen.

– Genom vår Klimatkompass ser vi att vi kan ge stöd till föräldrar i omställningsresan och inspirera till mer klimatsmarta liv i vardagen. Vi vill öka medvetenheten kring klimatkrisen och visa på hur vi som familjer kan göra skillnad i den kontext där vi befinner oss, säger Emma Max, verksamhetsledare för Våra barns klimat.

Att vara många som ställer om ger förutsättningen för att skapa nya sociala normer och kan dessutom användas för att trycka på för ett ansvarsfullt agerande från politiker och näringsliv. Utöver de vardagsnära områdena visar därför Klimatkompassen också på hur engagemanget kan växlas upp för att ge ringar på vattnet och skapa en större systempåverkan.

– Vi ser stor potential i att vi som organisation kan samla föräldrar och därigenom få kraft att påverka politiken och näringslivet. Det måste bli lätt att göra rätt, så att det inte ständigt är upp till enskilda individer att ta besluten, säger Emma Max, verksamhetsledare för Våra barns klimat.

Klimatkompass – för föräldrar i omställning, lanserades den 20 mars. Se inslag när Våra barns klimat gästade TV4 Nyhetsmorgon.

Om Klimatkompass – för föräldrar i omställning

Klimatkompassen symboliseras av en karta som visar på sex områden där familjer kan ställa om i sin vardag; maten, prylarna, pengarna, bostaden, hälsan och resorna. Verktyget finns som webbsida, på klimatkompass.se, där nya ”destinationer” och innehåll för kategorierna kommer att adderas över tid. Kartan finns också som affisch – gratis att ladda ner, eller snart att beställa i tryckt format för att användas som samtalsunderlag och inspiration för hela familjen.