Publicerad: 30 april, 2021
Våra barns klimat bjuder in till en kreativ månad inför mors dag under hashtaggen #VårAndraMamma. Initiativet är del av en internationell kampanj och syftar till att påminna oss om vår andra slitna mamma: moder jord. Genom att tolka moderskap ska bland andra illustratör Louise Edlund Windblad (hejhejvardag), regissören Måns Herngren och konstnären Stina Wirsén skapa konst för att uppmärksamma planeten.

– Att klimatet tas på allvar är en förutsättning för att ge våra barn en trygg framtid. Därför är vi glada över att konstnärer – både proffs och amatörer – genom kreativitet uppmärksammar alla barns rätt till en frisk planet, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat. 

Organisationen Våra barns klimat (fd. Föräldravrålet) vill genom kampanjen #VårAndraMamma uppmärksamma planetens mående och den pågående klimatkrisen. Utöver de tre professionella konstnärerna som anslutit sig till kampanjen är alla som vill välkomna att tolka moderskap genom konst och dela det under hashtaggen #VårAndraMamma

– Jag är med i denna kampanj för att jag ofta har svårt att veta hur jag ska hantera klimathotet och vad jag kan göra – jag blir passiv åskådare. Här kände jag att jag faktiskt kunde bidra med något och vara en del av något viktigt men också kreativt, säger Louise Edlund Winblad, illustratör.

Kampanjen pågår under hela maj månad och varje vecka släpps ett nytt verk i sociala medier från deltagande konstnärer. 

– Som nybliven mormor känns det extra viktigt att bidra där jag kan för att fler ska förstå allvaret. Självklart måste vi göra det vi kan för att alla barn ska få en framtid värd namnet, säger Stina Wirsén, konstnär.

Efter mors dag kommer några av verken i kampanjen att auktioneras ut på Tradera till förmån för Våra barns klimats arbete – att sätta barnen främst i klimatomställningen.

– Klimatkrisen behöver vara högst upp på agendan – så är det bara. Jag tycker att kampanjen #VårAndraMamma är ett bra sätt att lyfta ett svårt ämne på ett kreativt och kanske mer lättsamt sätt, säger Måns Herngren, regissör, skådespelare och fotograf.

Om #VårAndraMamma

Kampanjen #VårAndraMamma finns även globalt under hashtaggen #OurOtherMother och initierades av de globala nätverken Our Kids’ Climate och Parents For Future Global. Som en del i den globala kampanjen kommer konst från hela världen att visas upp i samband med det internationella klimattoppmötet i Glasgow senare i år. 

Om Våra barns klimat

Våra barns klimat är en ideell organisation och ett upprop för en politik som tar klimatmålen på allvar. Över 26 500 människor har skrivit på våra krav till politiker. Vi påverkar politiken, opinionsbildar och ger föräldrar och andra vuxna verktyg att bidra till klimatomställningen. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna och verkar i hela Sverige. Vi är även grundare till den internationella klimatföräldrakoalitionen Our Kids’ Climate, som i dag samlar 58 grupper från 23 länder. 

För mer information, kontakta gärna:

Frida Berry Eklund, talesperson, frida@varabarnsklimat.se, 073-620 08 13

Hemsida: varabarnsklimat.se

Kontakt: hej@varabarnsklimat.se