Publicerad: 22 juni, 2021

Snart stänger auktionen där konstverk på temat #VårAndraMamma säljs till förmån för organisationen Våra barns klimat. Auktionen samlar verk från bland andra Kent Wisti, Stina Wirsén, Louise Edlund Windblad (hejhejvardag) och Måns Herngren. Initiativet är del av en internationell kampanj som syftar till att påminna om vår andra mamma: moder jord.

– Vi är oerhört tacksamma över alla konstnärer som skapat och donerat verk för vår kampanj #VårAndraMamma. Varje insamlad krona ger kraft till vårt arbete med att sätta barnens rättigheter främst i klimatkrisen. Kreativitet är dessutom en viktig nyckel till att skapa en bättre framtid för våra barn, säger Frida Berry Eklund, talesperson för Våra barns klimat.

Organisationen Våra barns klimat vill genom kampanjen #VårAndraMamma uppmärksamma planetens mående och den pågående klimatkrisen. Kampanjen har pågått över en månad fram till mors dag och genererat över 60 verk som tolkar moderskap och klimat.

– Jag har varit med och tolkat moderskap för kampanjen #VårAndraMamma. Vårt gemensamma hem måste värnas och här kan vi som konstnärer bidra till att belysa frågan på nya sätt, säger Kent Wisti, bildkonstnär, satiriker och präst.

– Jag har varit med i denna kampanj för att jag ofta har svårt att veta hur jag ska hantera klimathotet och vad jag kan göra – jag blir passiv åskådare. Här kände jag att jag faktiskt kunde bidra med något och vara en del av något viktigt men också kreativt, säger Louise Edlund Winblad, illustratör.

– Som nybliven mormor känns det extra viktigt att bidra där jag kan för att fler ska förstå allvaret. Självklart måste vi göra det vi kan för att alla barn ska få en framtid värd namnet, säger Stina Wirsén, konstnär.

– Klimatkrisen behöver vara högst upp på agendan – så är det bara. Jag tycker att kampanjen #VårAndraMamma är ett bra sätt att lyfta ett svårt ämne på ett kreativt och kanske mer lättsamt sätt, säger Måns Herngren, regissör, skådespelare och fotograf.

Om #VårAndraMamma

Kampanjen #VårAndraMamma finns även globalt under hashtaggen #OurOtherMother, där tusentals kreatörer har skapat verk för planeten. Kampanjen initierades av de globala nätverken Our Kids’ Climate och Parents For Future Global. Som en del i den globala kampanjen kommer konst från hela världen att visas upp i samband med det internationella klimattoppmötet i Glasgow senare i år.

Relaterade länkar