Publicerad: 19 november, 2020

Vi har alla olika smÀrtpunkter nÀr det gÀller vÄr relation med naturen, skriver Erika Bjerström, journalist och författare till boken Klimatkrisens Sverige. Efter att i mÄnga Är rapporterat om klimatfrÄgor globalt har hon vÀnt blicken till hemlandet.

Med hjÀlp av forskare och forskningsrapporter har hon gjort en bÄde sorglig och skrÀmmande beskrivning av hur natur och samhÀlle i Sverige pÄverkas av höjda temperaturer. 

Konsekvenserna av klimatkrisen kan mÄnga gÄnger kÀnnas abstrakta och svÄra att greppa och det som vi har nÀra berör pÄ ett annat sÀtt. GÄr smÀrtpunkten kanske vid insikten om att rödrÀven trÀnger undan fjÀllrÀven eller att lingonen försvinner i en allt buskigare och mörkare skog?

Men inte bara skidÄkning och bÀrplockning stÄr pÄ spel i klimatkrisens Sverige, i framtiden kan vi fÄ mÄnga tuffa utmaningar exempelvis i form av skogsbrÀnder, vattenbrist och nya smittor och parasiter. 

Vi har stÀllt nÄgra frÄgor till Erika Bjerström.

Foto: Kajsa Göransson

Vad tycker du att alla svenskar borde kÀnna till om hur klimatförÀndringarna pÄverkar oss i Sverige?

Att uppvĂ€rmningen av Sverige, som Ă€r ett arktiskt land gĂ„r dubbelt sĂ„ snabbt som det globala genomsnittet. Att klimatzonerna rör sig norrut med en hastighet av elva meter per dygn. SkĂ„ne fĂ„r samma klimat som centrala Frankrike och fjĂ€llvĂ€rlden blir varmare och blötare. Djur och vĂ€xter blir klimatflyktingar i sitt eget land och en del trĂ€d och blommor har svĂ„rt anpassa sig, till exempel vitsippa och blĂ„sippa. VĂ„ra stĂ€der mĂ„ste byggas för att sĂ€kra medborgarnas liv och egendomar – vi ser redan hur skyfall, vĂ€rmeböljor och brĂ€nder hotar livsviktig infrastruktur och stressar sĂ€rskilt Ă€ldre och barn.

Vilka konkreta förÀndringar gjorde mest ont att se för dig personligen?

Att fjÀllvÀrlden som vi kÀnner den kommer att försvinna för evigt. De varma vintrarna sedan slutet av 80-talet gör att fjÀllen förbuskas och börjar vÀxa igen. VÄr nya fjÀllfÄgel heter bofink. GÀddor slÄr ut rödingen i de allt varmare fjÀllsjöarna. Den unika fjÀllfloran kan inte migrera lÀngre norrut för dÀr finns till slut bara Ishavet. Den kommer att slÄs ut och ersÀttas av barrskogens trÀd och blommor.

Vad har vi tillgÄng till i dag som vÄra barn riskerar att inte kunna uppleva i vuxen Älder?

Det kanske inte gÄr fullt sÄ fort men pÄ sikt kan man inte vandra Kungsleden i fjÀllen med de öppna vidderna utan vandringen kommer gÄ genom snÄrig björkskog. SkÄnes sandstrÀnder kommer ocksÄ erodera bort i takt med havsnivÄhöjningar i kombination med mer extremvÀder.

Vad gör dig arg gÀllande klimatkrisen?

Bristen pÄ politiskt ledarskap, klimatkrisen Àr lika mycket en politisk kris. MÀnniskor, de som har rÄd men som inte orkar ta gröna beslut i sin vardag som till exempel att sluta köra bensinbil.

Vad ger dig hopp?

Teknikutvecklingen, det gĂ„r sĂ„ fort, som havsbaserad vindkraft, vĂ„gkraft och grön vĂ€tgas. Priset pĂ„ förnybar el sjunker. Kolkraften kollapsar i VĂ€steuropa i alla fall. Det lĂ„ga priset pĂ„ olja gör att allt fler sĂ€ger att vi nĂ„tt ”Peak Oil”, efterfrĂ„gan pĂ„ olja kommer aldrig Ă„tergĂ„ till de nivĂ„er som rĂ„dde innan pandemin. Men i Asien byggs det mĂ„nga nya kolkraftverk sĂ„ det Ă€r en kapplöpning mot tiden nu mellan det nya och det gamla.