Publicerad: 24 oktober, 2020

Stort, stort tack!!

Den 23 oktober 2020 tilldelades vi priset Årets miljöhjälte i kategorin ekologiskt fotavtryck/klimat. Vi är otroligt glada för det här priset! Det delas ut av Världsnaturfonden WWF i närvaro av kung Carl XVI Gustaf. Läs talet som framfördes av vår talesperson, Frida Berry Eklund, under prisceremonin.

Ers Majestät, kära miljövänner,

Vi är oerhört glada och stolta över att få motta det här priset. Det är verkligen ett kvitto på att ett litet gäng vanliga föräldrar med ett brinnande engagemang – som går samman – verkligen kan göra skillnad. Trots att mycket i världen står på paus just nu, har vi i miljö- och klimatrörelsen inte stannat upp.

Våra barns klimat hette tidigare Föräldravrålet och startades 2012 av en tvåbarnsmamma från Bagarmossen som fick nog av att politiken släpade efter klimatvetenskapen.

Sedan dess har vi vuxit till ett nätverk av 26 000 personer som backar vårt upprop. Vi har tre krav till politikerna:

  1. Sätt klimatet främst
  2. Gör det lätt att leva klimatvänligt
  3. Gör Sverige till ett föregångsland

Våra krav är lika relevanta nu som de var 2012. 

2015 tog vi nästa steg i vår resa då vi grundade den internationella föräldraklimatrörelsen Our Kids’ Climate som i dag samlar 60 organisationer från 18 länder. 

I hjärtat av det vi gör finns barnen vi älskar. Det är därför vi engagerar oss för klimatet. För att alla barn har rätt till liv, hälsa och utveckling. De har också rätt att bli hörda i frågor som rör dem. 

Många har applåderat Greta Thunberg och FridaysForFuture-rörelsen. Ungas oro och frustration, ibland ilska är helt förståelig. Barn är arga för att vi vuxna inte gjort det vi ska – att lämna över en planet i bättre skick än vi fann den. 

Vi applåderar inte barnen som demonstrerar. Vi stöttar dem självklart, men vårt budskap är tydligt: det är vuxna som har ansvaret för att lösa klimatkrisen. Barn ska inte behöva lösa problem som vi skapat, eller skolstrejka för att få oss att lyssna. 

Därför måste vi se till att alla vuxna, alla föräldrar, reser sig ur sofforna och börjar använda den makt vi har: i styrelserummen, på fabriksgolven, i idrottsföreningarna, på våra arbetsplatser, i skolvärlden och inom politiken. För det är vi skyldiga våra barn! 

Våra barns klimat drivs, nästan helt ideellt av 25 stycken vanliga – och ovanliga – föräldrar som vill göra mer än att bara trycka “tumme upp” på Facebook. Vi vet vad som står på spel om vi inte agerar. Vi har läst forskningsrapporterna. För oss är det tydligt: 

Vi har sju år på oss att vända skutan och ställa in kompassnålen mot ett nytt mål: en levande planet i balans för oss alla. Vi hoppas att fler använder sin föräldrakraft för att ge våra barn den planet och den framtid de förtjänar. 

Tack!