Publicerad: 21 mars, 2021

Skogens roll i klimatomstÀllningen Àr ett snÄrigt omrÄde. VÄr stÄndpunkt Àr att alla barn har rÀtt till friska ekosystem och en levande skog att plocka bÀr i. De har ocksÄ rÀtt till en vÀrld fri frÄn klimatkaos.  

En promenad för att samla tankarna, en plats dĂ€r hunden fĂ„r rasta benen, svamp- och blĂ„bĂ€rsplock med barnen eller termoskaffe pĂ„ höstens Ă€lgjakt? “Skog” Ă€r inte bara massa likadana trĂ€d pĂ„ rad.

Skog Àr jobb, pengar, kultur, andlighet, mat och rekreation

Skog Àr vÄtmarker som binder koldioxid och hjÀlper oss hantera översvÀmningar och torka, skog Àr döda och levande trÀd med lavar, mossor och en massa djur som hyresgÀster. Skog Àr koldioxid bunden ur luften och fÄngad i vÀxter i decennier och sekel. Skog Àr jobb, pengar, kultur, andlighet, mat och rekreation för oss mÀnniskor.

Alla arter i ekosystemet bildar tillsammans en stark vĂ€v, som Ă€ven vi mĂ€nniskor Ă€r en del av. SkogsbrĂ€nders intensitet och granbarkborrens angrepp Ă€r exempel pĂ„ hur klimatförĂ€ndringarna i kombination med monokultur (det vill sĂ€ga skogsodlingar med en art, oftast tall eller gran) gör skogen utsatt och torr – vĂ€ven blir skör och förlorar sin motstĂ„ndskraft. Bara 8,7 procent av skogen i Sverige Ă€r formellt skyddad i dag enligt NaturvĂ„rdsverket. Den allra största andelen skyddad skog ligger i eller nĂ€ra fjĂ€llen. En skog rik pĂ„ biologisk mĂ„ngfald har mer motstĂ„ndskraft mot klimatförĂ€ndringar och sjukdomsangrepp. 

Hur stÄr det till med vÄra skogar i Sverige?

#Preem och #Vattenfall utreder nu möjligheterna att bygga en storskalig produktionsanlÀggning vid raffinaderiet i Lysekil för att producera fossilfri vÀtgas för biodrivmedelsproduktion. Preems mÄl Àr att producera fem miljoner kubikmeter biodrivmedel till 2030. Med en sÄdan satsning vill man bidra till att vi byter ut fossila brÀnslen mot biodiesel och andra fossilfria biodrivmedel i vÄra bilar och fÄr ner utslÀppen frÄn transportsektorn, en av Sveriges största klimatutmaningar. 

Samtidigt Àr det mÄnga som fÄtt upp ögonen för hur det egentligen stÄr till med vÄra kvarvarande skogar i Sverige. I en ny rapport frÄn EU-kommissionen kan man lÀsa att biobrÀnsle frÄn skog i sjÀlva verket ger högre koldioxidutslÀpp Àn kol och olja. Och hÀr i Sverige har vÄrt statliga skogsbolag Sveaskog har fÄtt ta emot mycket kritik, inte minst frÄn samiska byar i norra Sverige för sina gigantiska kalhyggen som bland annat pÄverkar rennÀringen negativt (se kampanjen #standwithlouktamåvas). Kanske har du sett filmen #MoreOfEverything, eller lÀst @NYtimestravel eller @dn.se reportage om den svenska skogsindustrin? Eller med egna ögon sett kalhyggen breda ut sig dÀr skogen stod i alla Är? 

Vad betyder skogen för dig?

VĂ„ra barns klimat vill höra – vad betyder skogen för dig och dina barn? Dela dina tankar med oss i sociala medier och anvĂ€nd #vĂ„rabarnsskog

LĂ€s mer:

LÀs Naturskyddsföreningens nya rapport: StÀll om skogsbruket för klimatet

Ladda ner EU-kommissionens rapport The use of woody biomass for energy production in the EU (2021)