“Framtiden skrämmer oss – och det är världens ledares fel”
I dag släpps en nydanande global studie med drygt 10 000 unga mellan 16–25 år som visar att nära hälften (45 procent) upplever klimatrelaterad ångest och stress i vardagen.
Undersökningen visar också att unga håller världens beslutsfattare ansvariga. Sex av tio är mycket oroliga för klimatkrisen och upplever att världens regeringar sviker dem och framtida generationer genom att inte agera kraftfullt för att bromsa klimatkrisen.
“Jag växte upp, rädd för att drunkna i mitt eget sovrum. Enligt samhället är min ångest en irrationell rädsla som måste övervinnas med meditation och olika hanteringsmekanismer. Men vår klimatångest kommer från en djup känsla av svek på grund av världens den passivitet vi ser från världens regeringar. För att verkligen hantera vår växande klimatångest behöver vi rättvisa.” – Mitzi Tan, 23 år från Filippinerna
Hos unga från Filippinerna håller hela 92 procent med om att framtiden skrämmer dem. Inte konstigt när Filippinerna är ett av världens mest sårbara länder när det kommer till klimateffekter som multipliceras av fattigdom. I Europa är unga från Portugal – ett land som i närtid sett förödande skogsbränder – mest oroliga för framtiden.
”Den här studien ger en fruktansvärd bild av hur utbredd klimatångest är hos våra barn och unga. Den kopplar för första gången samman de psykologiska effekter som unga upplever med oförmågan hos världens regeringar att lösa problemet. Våra barns klimatångest är en helt rationell reaktion med tanke på den passivitet de ser från regeringar. Vad mer behöver beslutsfattare höra för att vidta åtgärder?”– Caroline Hickman, Bath universitet och medförfattare till studien.
De globala resultaten rimmar väl med hur svenska barn och unga känner inför klimatkrisen. Den Novusundersökning som vi i Våra barns klimat genomförde förra året visar att bara hälften av 12 till 18-åringarna känner hopp om att vi kommer att lösa jordens klimatproblem på ett bra sätt.
Undersökningen är en käftsmäll – inte minst för alla föräldrar. Barnen har förstått med glasklar tydlighet vad forskningen visar. Varför har vi vuxna så svårt att förstå allvaret om hur snabbt och kraftfullt vi måste ställa om? Och hur kan vi se våra barn i ögonen när de frågar oss: När du visste mamma, vad gjorde du då?
Här är tre saker du kan göra nu:
- Dela undersökningen. Kommentera hur du känner i dina sociala medier och använd hashtaggen #WeFeeIThisToo.
- Engagera dig för dina barns klimat. Börja med att skriva på vårt upprop på varabarnsklimat.se – där hittar du också fler tips på vad du kan göra för klimatet.
- Lyft klimatet i valrörelsen. Gör det du kan för att klimatet ska bli en valfråga för alla partier. Använd hashtaggen #klimatval2022.
Läs mer om studien här.