Publicerad: 10 juni, 2020

Ge klimatet högsta prioritet nu! Det är Föräldravrålet viktigaste krav till politikerna – något vi kämpat för sedan starten 2012. Och nu tar regeringen ett rejält kliv i den riktningen. Inom kort inför man ett klimatkollegium som ska se till att klimatpolitiken präglar hela regeringens arbete. Vi i Föräldravrålet är så glada!

Det nya klimatkollegiet kommer att bestå av åtta ministrar och ska ledas av statsministern. Det har tillkommit efter förslag från Klimatpolitiska rådet som granskar regeringens klimatpolitik. I bland annat Tyskland och Danmark finns också liknande lösningar.

Klimatkollegiets roll är att se till att regeringen når klimatmålen och att klimatet ingår i alla politiska beslut, framför allt nu när vi ska få igång ekonomin igen.

Mycket viktigt är att det nya klimatkollegiet kommer att inkludera ministrar som styr över pengar och resurser. Såväl finans- som närings- och infrastrukturdepartementen representeras i kollegiet. Då kan det bli kraft i genomförandet.

Och nu är det upp till bevis! Vi i Föräldravrålet kommer förstås att hålla koll på klimatkollegiet – för det är snabb leverans som gäller. Enligt Sveriges klimatmål ska vi vara nere på noll utsläpp av växthusgaser år 2045, vilket kräver stora kliv snabbt. Tar man verkligen de kritiska beslut som situationen kräver? Som tar vår planets framtid på allvar? Som leder till en fossilfri era? Som ger våra barn och kommande generationer ett gott liv? Det är vad klimatpolitiken faktiskt måste handla om.

Text: Jenny Askåker

Bild: Regeringskansliet/Ninni Andersson