Publicerad: 7 september, 2020

Tjoho, nu kan vi äntligen avslöja vad vi jobbat med som illrar under våren och sommaren – ett nytt namn, ny logga, nytt utseende och ny hemsida!

Nu heter vi Våra barns klimat och inget annat.

Så varför gör vi då detta? Jo, vi vet att för att åstadkomma förändring måste vi bli många. I dag har 26 000 personer undertecknat vårt upprop för en klimatpolitik som tar klimatmålen på allvar. Tack alla som skrivit på! Vi siktar på att bli minst 100 000 inför valet 2022. Vårt nya namn hjälper oss bli ännu tydligare och få med fler föräldrar och andra vuxna på vägen dit. Ju fler som stöttar oss, desto mer tyngd har vi i möten med regeringsföreträdare, ministrar och politiker.

Vi vill rikta ett särskilt tack till Söderberg & Partners, Maskot bildbyrå, Monolitt, Karin Berggren Design och Volt som möjliggjort detta.

Vill du stötta oss? Så här gör du.

Frågor och svar om namnbytet

Varför byter vi namn från Föräldravrålet till Våra barns klimat?

Vi byter namn för att nå ut bredare och engagera ännu fler vuxna för en faktabaserad klimatpolitik och en trygg framtid för våra barn. Nu heter vi det vi fajtas för – Våra barns klimat!

Vi vill också tydligare välkomna alla vuxna, inte bara föräldrar. I vårt stora nätverk finns nämligen också mormödrar, bonuspappor, fastrar, lärare och många andra vuxna. Det som förenar oss är kärleken till barnen och engagemanget i deras framtid.

Namnet Våra barns klimat pekar också på grunden i vårt arbete: att alla barn har rätt till liv, hälsa och utveckling, enligt FN.s Barnkonvention. Klimatkrisen hotar dessa rättigheter, nu. Därför är det är vårt gemensamma ansvar att ställa om till en hållbar värld, där vi slutar förstöra planeten. 

Våra barns klimat är också en direkt översättning av Our Kids’ Climate, den internationella plattform för klimatföräldrar som vi grundade 2015. I dag samarbetar vi med 60 grupper från 18 länder för att lyfta fram våra barns röst på den globala arenan. 

Betyder det här att ni inte kommer att “vråla” längre?

Jo, självklart kommer vi att vråla till då och då! Vi har fortfarande samma brinnande engagemang för våra barns framtid och att lösa klimatutmaningen. Men vårt nya namn kommer att hjälpa oss att få med fler vanliga föräldrar och andra vuxna i klimatomställningen.

Vad vill Våra barns klimat?

En faktabaserad klimatpolitik är en förutsättning för att ge våra barn en trygg framtid. För att nå dit behövs skärpta klimatmål, mer omfattande styrmedel och åtgärder, tydlig lagstiftning, genomgripande beteendeförändringar, mer utbildning för allmänheten, satsning på ny teknik och ett ökat fokus på barn och ungas klimatoro. Ja, alla verktyg vi har i verktygslådan helt enkelt!

Vi vill att våra politiker ska:

  • Sätta klimatet främst
  • Göra det lätt att leva klimatvänligt
  • Göra Sverige till ett föregångsland

Ju fler som skriver under vårt upprop, desto mer tyngd har vi i möten med regeringsföreträdare, ministrar och politiker. På så sätt skapar vi ett föräldratryck för att åstadkomma en faktabaserad klimatpolitik.

Och alla behövs, för det är mer bråttom än någonsin. Ska vi klara av att sänka våra utsläpp i tid måste vi ta stora kliv, snabbt. Och då måste vi bli många som kräver modiga beslut av våra politiker. 

Inför nästa riksdagsval 2022 är vårt mål är att bli minst 100 000 som skrivit under vårt upprop. Skriv under du med, och sprid gärna!

Vilka är Våra barns klimat?

Våra barns klimat består av föräldrar och andra vuxna som vill lämna över en hållbar värld till våra barn. Vi påverkar politiken, bildar opinion och ger vuxna verktyg att engagera sig för klimatet. Vi är politiskt och religiöst obundna och verkar i hela Sverige. 

Vi tar vi inte ställning till enskilda styrmedel och åtgärder utan driver på för de stora övergripande förändringarna med våra barns bästa och rättigheter i sikte.

Våra barns klimat är en organisation som samlas runt ett upprop till våra politiker. Organisationen drivs av den ideella föreningen Aktiva Föräldravrålet. 

Läs mer om oss här.

Vår nya film i samarbete med Volt

Av sekretessskäl behöver YouTube din tillåtelse för att laddas. För mer information, se våra Integritetspolicy.
Jag godkänner